Automatsko prepoznavanje komponenti – AFR (Automatic Feature Recognition)

CAMWorks i SOLIDWORKS CAM koriste gradivne blokove za kreiranje CNC programa. Takođe, oba softvera nude funkciju automatskog prepoznavanja karakteristika – AFR (Automatic Feature Recognition). Ta funkcija omogućava da softver sam prepozna sve gradivne blokove koji čine Vaš komad. Ovo, bez obzira na to o kakvom se gradivnom bloku radi, da li je pravilnog ili nepravilnog oblika, da li ima rupe, klinove, žlebove, prepoznaje i konusne i višeslojne rupe… Funkcioniše i za glodanje i za struganje.

Naravno, bez obzira na to što je prepoznavanje automatsko, možete pomoću podešavanja da naložite softveru koje komponente želite da automatski prepozna.

Ovim podešavanjima se može pristupiti na dva načina:

Preko trake sa ikonama:

  • Na traci sa alatkama kliknete na File -> Tools -> Options -> CAMWorks -> Options…

Nakon klika na “Options” otvara se prozor “Options” gde u kartici “Mill Features” imate podešavanja koja se odnose na automatsko prepoznavanje komponenti.

Važnija podešavanja su:

  1. Izaberite između AFR (Automatic Feature Recognition) i MfgViev (Manufacturing View).
  2. “Feature Types” Izaberite koje tipove komponenti želite da CAMWorks prepozna.
  3. “Hole recognition options” određuje do kog prečnika odnosno ugla CAMWorks definiše komponentu kao rupu, a ponekad i kao okrugli džep. Razlika je i u strategiji obrade iza rupa, koja određuje strategiju centriranja i bušenja. Za džep bira grubo i fino glodanje.
  4. “Create feature groups”, ako označite ovu opciju, CAMWorks će grupisati slične komponente u grupu, što će Vam olakšati da uređujete samo ove, a Vašu strukturu stabla će učiniti transparentnijom.
  5. “Check accessibility for through features”.

Kada ste zadovoljni izabranim podešavanjima, potvrdite ih klikom na dugme “OK”.

Počnite sa prepoznavanjem gradivnih blokova klikom na dugme “Extract machinable Features”.

Gradivni blokovi koje prepoznaje CAMWorks mogu se naći u strukturi stabla sa leve strane. Pored naziva komponente, imate i strategiju koju je CAMWorks odredio za pojedinačne komponente. Naravno, ova strategija se može promeniti dvostrukim klikom na željeni blok i odabirom strategije koju želite da promenite u novom prozoru pod “Strategy”.

Takođe, morate biti oprezni ako izbrišete jedan od gradivnih blokova i želite da ga ponovo prepoznate. Dok se komponenta ne izbriše iz korpe za otpatke, CAMWorks je neće ponovo prepoznati. Ako želite da ga program automatski ponovo prepozna, morate ga potpuno izbrisati.

Želite više informacija?

Za dodatne informacije o CAMWorks proizvodima pišite nam na info@ib-caddy.com ili nas pozovite na +386 1 566 12 55.