Šta je geoprostorna tehnologija (Geospatial Technology)?

Geoprostorna tehnologija je zajednički izraz za alate koji kreiraju skupove podataka, poput oblaka tačaka za mapiranje i analizu zemlje. Ove tehnologije nam pomažu da prikupimo podatke za razumevanje geografskih područja i pratimo promene ili obrasce u pejzažima, gradovima, pa čak i društvima.

Šta znači geoprostorno (Geospatial)?

Da bismo razumeli geoprostornu tehnologiju, moramo početi sa razumevanjem reči “geoprostorno”. Jednostavno rečeno, odnosi se na podatke i informacije specifične za lokaciju u vezi sa karakteristikama na površini zemlje i njihovom geografskom području.

Dakle, u pogledu toga šta “geoprostorno” znači, to je bilo šta što se odnosi na lokaciju.

Šta su geoprostorni podaci (Geospatial Data)?

Geoprostorni podaci su svi podaci koji imaju geografsku komponentu. Mogu da opišu karakteristike, objekte ili čak događaje koji imaju određenu lokaciju. Geoprostorni podaci će kombinovati informacije o lokaciji i atributima objekta. Informacije o lokaciji mogu biti dinamičke ili statične.

Različite geoprostorne tehnologije postižu ovu vrstu prikupljanja podataka, kao što je korišćenje daljinskog istraživanja za prikupljanje podataka sa udaljenosti. Na primer, bespilotne letelice (UAV) prikupljaju informacije brzo i efikasno, omogućavajući prikupljanje ogromne količine podataka.

Primeri geoprostornih podataka

Prezentacija podataka je različita u zavisnosti od geoprostorne tehnologije odabrane za njihovo snimanje. Evo nekoliko primera geoprostornih podataka:

  • Daljinsko detektovanje (Remote Sensing)

Koristeći daljinsku detekciju, laserski skeneri prikupljaju milione digitalnih podataka tačaka u okruženju. Ogromna zbirka tačaka poznata je kao oblak tačaka. Svaka tačka ima koordinate lokacije i skup tačaka stvara 3D model oblasti ili objekta. Što je više tačaka u oblasti, to je gušći oblak tačaka i jasniji je 3D prikaz stvarnog sveta.

  • Vektori (Vectors)

Vektori se sastoje od tačaka, linija i poligona. Svaka tačka ima koordinatu, a linije i poligoni se formiraju njihovim povezivanjem. Ovi elementi predstavljaju karakteristike stvarnog sveta u bilo kom datom okruženju. Svaka karakteristika ima tekstualni ili numerički atribut koji je opisuje.

  • Satelitske slike (Satellite Imagery)

Satelitski snimci visoke rezolucije su takođe vrsta geoprostornih podataka. Sateliti posmatraju naš svet iz svemira, pokazujući nam mnogo veću sliku geografskog područja.

  • Podaci o popisu (Census Data)

Kada se podaci popisa povežu sa geografskim područjem, oni postaju vrsta geoprostornih podataka. Na primer, gradski planeri će koristiti podatke o stanovništvu iz popisa radi planiranja gde bi mogli da grade nove puteve, škole ili bolnice.

Ko koristi geoprostorne podatke?

Postoji mnoštvo aplikacija za geoprostorne podatke, što znači da ih koristi širok spektar grupa, kompanija i ljudi. Evo nekoliko primera:

  • Građevinarstvo (Construction)

Za analizu potencijalnih gradilišta pružanjem prostorne analize terena, tipova tla, blizine infrastrukture i ekoloških razmatranja.

  • Premeravanje i mapiranje (Surveying and Mapping)

Geoprostorni podaci, uključujući LiDAR (Light Detection and Ranging) i satelitske snimke, pomažu u kreiranju preciznih planova lokacija i dokumentacije u izradi. Takođe su integrisani u BIM za kreiranje digitalnih prezentacija stvarnog sveta.

  • Bezbednost i upravljanje rizikom (Safety and Risk Management)

Koristi se za identifikaciju potencijalnih bezbednosnih opasnosti i procenu rizika povezanih sa projektima, pomažući u sprečavanju nesreća i obezbeđenju usklađenosti sa bezbednosnim propisima.

  • Rudarstvo i istraživanje (Mining and Exploration)

Podaci se koriste u rudarskim istraživanjima kroz planiranje rudnika ili mapiranje minerala.

  • Upravljanje katastrofama (Disaster Management)

Agencije za reagovanje u vanrednim situacijama koriste geoprostornu tehnologiju za pripremanje u slučaju eventualnih katastrofa, reagovanje i oporavak, uključujući mapiranje zona opasnosti, puteva za evakuaciju i distribuciju resursa.

  • Transport i logistika (Transportation and Logistics)

Transportne kompanije koriste geoprostorne podatke za planiranje ruta, upravljanje voznim parkom i optimizaciju mreža isporuke.

  • Urbanističko planiranje (Urban Planning)

Gradski planeri i urbanisti koriste podatke da bi razumeli obrasce korišćenja zemljišta, planirali infrastrukturne projekte i procenili uticaj novih razvojnih projekata.

Dakle, šta je geoprostorna tehnologija?

Sada kada znate šta znači “geoprostorno” i šta su “geoprostorni podaci”, vreme je da razmislite kako se ovo prevodi u tehnologiju. Geoprostorna tehnologija obezbeđuje prikupljanje i analizu podataka. To je krovni izraz za različite moderne alate i sisteme koji nam pomažu da mapiramo površinu zemlje, razumemo društva i sprovodimo prostornu analizu.

Termin “geoprostorna tehnologija” je širok i obuhvata različite komponente. Evo nekoliko primera najčešće korišćenih tehnologija:

  • LiDAR

LiDAR je popularan metod prikupljanja prostornih podataka pomoću daljinskog senzora. LiDAR emituje laserski zrak i meri vreme povratka reflektovane svetlosti u uređaj nakon što udari u površinu. Na taj način, LiDAR generiše stotine hiljada laserskih zraka u sekundi, kako bi stvorio oblake tačaka.

  • GPS

Globalni sistem pozicioniranja (GPS) je uobičajena vrsta geoprostorne tehnologije. Satelitski podaci se unose u GPS i koriste se za globalnu navigaciju i geolokaciju. Globalni sistemi pozicioniranja su u potpunosti operativni od 1993. godine.

  • GIS

Geografski informacioni sistemi (GIS) kombinuju karte sa bazom podataka drugih deskriptivnih informacija. GIS omogućava upravljanje i analizu informacija o lokaciji. Ova vrsta prostorne analize pružila je uvid koji je promenio način na koji svet funkcioniše.

Zašto je geoprostorna tehnologija važna?

Geoprostorna tehnologija omogućava prikupljanje informacija, a ovo prikupljanje podataka je izuzetno dragoceno. Korišćenje tehnologije za prikupljanje informacija o lokaciji pruža nam podatke koji mogu dati dublje razumevanje mnogih pitanja. Ovi prostorni podaci mogu odgovoriti na pitanja i pomoći u predviđanjima, analizi i donošenju odluka.

LiDAR proizvodi kao što su FARO® Focus Premium™ ili FARO® Orbis™, oba pokretana Flash™ tehnologijom, već su u upotrebi za snimanje geoprostornih podataka u različitim industrijama. To uključuje:

Arhitektura, inženjering i građevinarstvo (AEC)

U AEC postoji mnogo aplikacija za geoprostorne podatke. Razumevanje lokacija, pejzaža i zgrada pomaže da se projekti velikih razmera odvijaju glatko.

  • Racionalizacija procesa izgradnje

U građevinarstvu, veliki timovi ljudi moraju blisko sarađivati da bi završili složene projekte. Ovo je teško bez pristupa tačnim informacijama o sajtovima, materijalima i napretku. Istorijski gledano, različiti formati podataka ostavljali su silose i otežavali timovima da rade zajedno. Poboljšanja geoprostorne tehnologije i prikupljanja podataka menjaju igru građevinske industrije jer su prostorni podaci objektivni i rade sa drugim podacima.

  • Očuvanje kulturne baštine

Skeniranje velikih znamenitosti ili istorijskih lokacija daje opisne informacije o tim oblastima. Ove informacije su idealne za kreiranje digitalnih replika lokacija i pomoć u očuvanju u oblasti kulturne baštine. Precizno vođenje digitalnih zapisa o kulturnoj baštini ili objektima povremenim korišćenjem geoprostorne tehnologije pruža izvor podataka o istinskim promenama tokom vremena, bilo da su nastale od strane čoveka ili prirode.

Rudarstvo i podzemno skeniranje

Brzo skeniranje pomoću LiDAR skenera pomaže osobama na licu mesta da mapiraju tunele, zalihe, jame i pećine. Često geoprostorna tehnologija poput LiDAR uklanja potrebu da osoba uđe u potencijalno opasno okruženje ili ograničava izloženost tom okruženju. Sa mobilnim LiDAR, prikupljanje podataka, kreiranje 3D mapa za razumevanje, planiranje i pronalaženje potencijalnih problema kako bi se stvorilo mnogo bezbednije radno okruženje je izuzetno brzo.

Javna bezbednost

Policijsko i bezbednosno osoblje takođe koristi geoprostorne podatke za snimanje dokaza ili za kreiranje planova evakuacije za velike objekte, kao što su stadioni i škole, u slučaju vanrednog stanja kao deo njihovog planiranja pre incidenta.

Geoprostorna tehnologija i podaci dotiču skoro sve

Bez inovacija geoprostorne tehnologije, naš svakodnevni život bi mogao biti veoma drugačiji. Često ne shvatamo u potpunosti koliki uticaj ova dostignuća imaju na razvoj prostora, zgrada, upravljanje prirodnim resursima i još mnogo toga. Geoprostorni podaci su od vitalnog značaja za naš svet i nadamo se da smo uspeli da Vam pomognemo da shvatite neke od razloga.

Izvor: https://www.faro.com/en/Resource-Library/Article/What-is-Geospatial-Technology