Revolucionisanje preciznog livenja 3D štampanjem uzoraka upotrebom materijala Clear Cast Resin

Formlabs s ponosom predstavlja novi materijal posebno razvijen za precizno livenje.

Sa uzorcima odštampanim materijalom Clear Cast Resin, livnice mogu da očekuju čisto sagorevanje sa malo pepela i bez tragova metala, najbolju toplotnu ekspanziju u klasi i preciznosti do 0,25 mm od dizajna. Livnice mogu odmah da ugrade materijal u svoj proces rada, bez promene materijala za livenje ili procesa sagorevanja.

Formlabs godinama nudi nekoliko materijala napravljenih isključivo za industriju nakita koji su punjeni voskom i dizajnirani da se sipaju u balon. Ovi materijali, kao što su Castable Vax Resin i Castable Vax 40 Resin, nude dobro sagorevanje i poboljšani proces rada u poređenju sa tradicionalnim rezbarenjem s voskom.

Međutim, za veće livnice ovi materijali su preslabi da bi se koristili za veće, deblje i strukturno robusnije delove potrebne za industrijsku metalurgiju. Rešenje za ove kupce treba da kombinuje najbolju tačnost, rezoluciju i pouzdanost Formlabs SLA 3D štampača sa tehničkim performansama Formlabs biblioteke materijala.

Clear Cast Resin omogućava livnicama svih veličina da pristupačno i lako uvedu proizvodnju 3D štampanih uzoraka u svom radnom okruženju. Razvijen specijalno za industrijske livnice, Clear Cast Resin pruža, pre svega, performanse sa čistim sagorevanjem, izuzetno niskim sadržajem pepela, odličnom završnom površinskom obradom i preciznošću uzorka do 0,25 mm od dizajna.

Pored tehničkih performansi, Clear Cast Resin daje livnicama pristup najjednostavnijem i korisniku najprikladnijem procesu rada 3D štampanja. Bez tehničke obuke ili iskustva u 3D štampanju, livnice mogu da započnu svoju prvu štampu za nekoliko minuta, da preuzmu zadatke sa većom dodatom vrednošću i vrate se dovršenom, veoma preciznom modelu. Kraće radno vreme smanjuje ukupne troškove po komadu, što je prednost koju možete preneti na svoje klijente.

Proces rada sa materijalom Clear Cast Resin:

  • Koristite softver za generisanje mreže da biste izdubili i kreirali unutrašnju geometriju za svoje delove. Ovo će pomoći u čistijem i bržem sagorevanju sa niskim sadržajem pepela, smanjenju sila zbog toplotnog širenja i na taj način sprečiti pucanje odlivaka.
  • Učitajte generisani mrežasti deo u PreForm softver za pripremu za štampu, izaberite svoj štampač i Clear Cast Resin materijal.
  • Odštampajte deo.
  • Operite deo u Formlabs Resin Washing Solution, izopropil alkoholu (IPA) ili TPM u Form Wash za manje delove ili Form Wash L za veće delove.
  • Veoma je važno da koristite komprimovani vazduh da biste izduvali svu smolu i rastvarač iz unutrašnjosti mrežastog/štampanog dela, pazeći da uklonite svu tečnost.
  • Možda će biti potrebno da neke delove dvaput operete i ispraznite materijal iz unutrašnjosti.
  • Ostavite delove da se osuše najmanje 30 minuta. Sa Form Cure L ovo se može uraditi uz vreme prethodnog zagrevanja od 30 minuta na 35°C.
  • Naknadno očvršćavanje delova na 35°C tokom 15 minuta u Form Cure ili Form Cure L.
  • Izrada kalupa: Potopite delove u namensku masu za livenje u skladu sa uobičajenim smernicama za proces rada.
  • Sagorevanje: Modele sagorevajte u peći na 700-900°C, dva sata.
  • Livenje: Pratite svoj uobičajeni postupak livenja.

Izvor: https://formlabs.com/eu/blog/industrial-investment-casting-formlabs-clear-cast-resin/