3D štampa tokom COVID-19: Formlabs

Tehnologija 3D štampanja omogućava nam brzu izradu prototipova, isplativu proizvodnju u malim serijama i fleksibilnost na radnom mestu. Upotrebljivost i fleksibilnost 3D štampača najbolje se vidi u vremenima brzih promena u preduzeću, na tržištu ili u društvu. Novi koronavirus COVID-19 je uzdrmao ekonomiju, društvo i zdravstvo. U to vreme nam mnogo pomažu 3D štampači svih vrsta.

Od samog početka svesni da će nedostajati zaštitna oprema i druga oprema za usporavanje širenja virusa, mnogi dizajneri, inženjeri, kompanije i drugi, udružili su se kako bi razvili različita rešenja.

Slika 1: Formlabs štampači u radnom prostoru

Formlabs, kompanija koja je specijalizovana za izradu 3D štampača zasnovanih na tehnologiji fotopolimerizacije (SLA), takođe se uključila u borbu protiv COVID-19. Unutar kompanije obrazovali su grupu koja istražuje različita rešenja pomoću 3D štampača. Oni rade sa brojnim zdravstvenim ustanovama i korisnicima kako bi ubrzali razvoj i odobrenje štampanih pomagala za krajnju upotrebu.

Sada je u upotrebi treća generacija štampača pod nazivom Form 3, Form 3B i Form 3L, zasnovana na tzv. Low Force Stereolithography (LFS). Ova tehnologija fotopolimerizacije malom silom koristi UV laser koji selektivno očvršćava slojeve tečne smole. Nanošenjem slojeva jedan na drugi, naš deo će biti izrađen nakon određenog vremena.

Tehnologija je najpoznatija po izuzetno glatkim površinama, izrazito malim detaljima i širokom spektru materijala različitih svojstava. Možete doslovno simulirati brizganu plastiku. Moguće je štampanje komada otpornih na visoke temperature, krutih, fleksibilnih ili elastičnih komada, komada za livenje i mnogih drugih.

Nakon pregleda stotina potencijalnih aplikacija koje bi pomogle u ovoj krizi, odabrali su samo nekoliko primera koji imaju najveći potencijal i koji mogu pomoći medicinskom osoblju. Nakon što su primeri odštampani i potvrđeni od strane zdravstvenih ustanova, Formlabs je dobio dozvolu za štampanje i isporuku ovih pomagala i modela zdravstvenim ustanovama.

BRISEVI

Slika 2: Brisevi odštampani na Form 3B sa biokompatibilnim materijalom Surgical Guide Resin

Jedan primer je štampanje briseva za nos u saradnji sa španskom bolnicom Virtual Valdecilla. U roku od dve nedelje došli su do odgovarajućeg oblika brisa koji je štampan na štampaču Formlabs Form 3B sa biokompatibilnim materijalom Surgical Guide Resin. Unutar ustanove, oni mogu odštampati 324 komada za samo 11 sati ili 650 komada za 24 sata sa svojim jednim štampačem Form 3B. Proizvod ima FDA sertifikat i zbog materijala može se čistiti u autoklavu.

ADAPTERI

 

Slika 3: Upotreba ronilačke maske u kombinaciji sa odštampanim adapterom i filterima

Osim toga, štampaju i adaptere za ronilačke maske sa vojnim filterima kao privremenu alternativu osnovnoj ličnoj zaštitnoj opremi. Sa nedostatkom zaliha, bolnice su nabavile ronilačke maske i filtere i same odštampale adaptere. Ova alternativa je potpuno efikasna i pouzdana.

ŠTITNICI ZA LICE – VIZIRI

Slika 4: Sastavljeni viziri pripremljeni za upotrebu (levo), gotova štampa sa preko 20 odštampanih nosača vizira (desno)

Povoljniji i među najkorisnijim dodacima su štitnici za lice (viziri), koji se mogu odštampati na bilo kom štampaču i uveliko pomažu u zaštiti lica od čestica i direktnog kontakta.

Formlabs je u poslednja dva meseca imao veliki broj vebinara na temu štampanja pomagala u doba koronavirusa i o tome kako drugi mogu da doprinesu i pomognu sa 3D štampačima. Štampači Form 3B, namenjeni posebno za zdravstvenu zaštitu, ali preciznije za stomatologiju i oralnu hirurgiju, pokazali su se ovde posebno efikasnim. Uz Formlabs i druge štampače, korisnici su se brzo i efikasno prilagodili i odgovorili na promene i potrebe, pomažući da se ublaže drastične promene.

Formlabs proizvodi

Slika 5: Form 3L (levo) i Form 3 (desno)

Novu generaciju štampača Formlabs predstavljaju tri modela:

  • Form 3 (radni volumen: 145 x 145 x 185 mm)
    Vaš prvi izbor za svestranu upotrebu, izradu prototipova, izradu figurica i funkcionalnih delova.
  • Form 3B (radni volumen: 145 x 145 x 185 mm)
    Namenjen za zdravstvo, protetiku i oralnu hirurgiju. Mogućnost štampe sa biokompatibilnim materijalima.
  • Form 3L (radni volumen: 335 x 200 x 300 mm)
    Velikoformatni 3D štampač sa 5 većim radnim volumenom od Form 3 štampača.

Štampači su dizajnirani za  minimalno i lako održavanje, čak i lakši za upotrebu od prethodne generacije i sadrže preko 20 senzora za nadgledanje, otkrivanje i izveštavanje o statusu štampe.

Sa visinom sloja od 25 do 300 mikrona i laserskom tačkom od 85 mikrona, možete birati između vrhunskog kvaliteta površine i izuzetno brzog štampanja. Pouzdan i jednostavan za korišćenje, softver PreForm sa opcijom pokretanja daljinskog štampanja, vodi Vas kroz proces pripreme za štampu. Sve informacije o štampanju, zalihama i potrošnji materijala evidentiraju se na Vašem Formlabs nalogu Dashboard.

Slika 5: Brza izrada prototipova sa materijalom Draft na Form 3

Širok spektar materijala sa najmanje 20 verzija, nudi niz materijala idealnih za Vaše potrebe. Promena materijala u štampaču je vrlo jednostavna, a moguće je pratiti količinu materijala u štampaču pomoću različitih senzora. U slučaju da materijala nestane tokom štampanja, samo zamenite kertridž i štampanje se može nastaviti.

Formlabs stalno poboljšava performanse i sposobnosti svojih proizvoda i svakog meseca možemo očekivati nešto novo. Pridružite se zajednici 3D štampara i ubrzajte svoj razvoj, izradu prototipova, proizvodnju ili počnite sa izradom nakita, figurica ili drugih predmeta.

Želite više informacija?

Za dodatne informacije o Formlabs proizvodima pišite nam na info@ib-caddy.si ili nas pozovite na +386 1 566 12 55.

Formlabs proizvodi u IB-CADDY internet prodavnici

Izvor: https://formlabs.com/eu/covid-19-response/medical/