Šta su post procesori u CAD/CAM softverima?

Postprocesori konvertuju putanju alata generisanu u CAMWorks ili SOLIDWORKS CAM, u format koji Vaša CNC mašina može da čita. Izlazni format je G kod koji je specifičan za Vašu CNC mašinu i način na koji želite da ga koristite.

Za početak, preporučujemo da koristite post procesor napravljen za Vašu CNC mašinu, koji u većini slučajeva možete pronaći već uključen u SOLIDWORKS CAM/CAMWorks, a ako nije, možete pronaći više na linku https://camworks.com/post-processor-library/. Postprocesor možete napraviti i sami, a to ćemo detaljnije objasniti u nastavku.

Uključivanje post procesora u SOLIDWORKS CAM ili CAMWorks

Aktivirajte postprocesor tako što ćete kliknuti na dugme “Define Machine” i u novom prozoru izabrati karticu “Post Procesor”.

Na ovoj kartici možete proveriti da li je post procesor već izabran. Ovo možete videti u polju “Active post processor”. Ako nemate izabranog ili Vam izabrani postprocesor ne odgovara, možete ga dodati. Ovo radite tako što sa liste svih već instaliranih post procesora izaberete željeni postprocesor i potvrdite klikom na dugme “Select”.

Besplatni post procesori

Ako niste pronašli postprocesor za svoju mašinu na gore opisan način, takođe možete besplatno preuzeti mnoge postprocesore sa zvaničnog CAMWorks veb sajta https://camworks.com/post-processor-library/.

Kada pronađete postprocesor za Vašu CNC mašinu, možete ga preuzeti na svoj računar pomoću dugmeta “Download”. Stranica od Vas traži neke informacije i, nakon što ih popunite, dobićete link za preuzimanje na svoj imejl. Nakon preuzimanja, potrebno je samo prebaciti preuzetu datoteku na ispravnu lokaciju. Ovo možete pronaći na kartici “Post processors” u Vašem CAMWorks.

Lokacije na koje prebacujete preuzetu datoteku razlikuju se u zavisnosti od toga da li koristite SOLIDWORKS CAM ili CAMWorks!

Postprocesor za CAMWorks ili SOLIDWORKS CAM biće dostupan za izbor bez ponovnog pokretanja.

Izrada post procesora

Kada ne možete da pronađete postprocesor za svoju mašinu ili biste želeli da ga prilagodite svojim potrebama jer program na Vašoj mašini prijavljuje greške, a želeli biste da omogućite operateru na mašini da se lakše kreće kroz program ili optimizuje kretanja mašine, to možete uraditi pomoću programa “Universal Post Generator (UPG)” za kreiranje zahtevnijih postprocesora i programa “EC Editor”. Iako je UPG mnogo lakši za korišćenje, on ima određena ograničenja koja dopunjavamo sa EC Editor. Oba programa se mogu preuzeti na veb stranici https://camworks.com/universal-post-generator/.

Počinjete da kreirate novi post procesor na kartici “New source” i birate željeni šablon za izmenu. Međutim, u većini slučajeva, počećete sa izmenom “.src” datoteke. Otvorite je klikom na dugme “Open” i pronađite željenu “.src” datoteku.

Nakon odabira željene “.src” datoteke za uređivanje, otvara se novi prozor sa nekoliko opcija prilagođavanja.

Nakon što izvršite željene izmene, takođe morate ispravno izvesti Vaš post procesor iz UPG programa. To radite klikom na “File -> Compile Source”. Ako je izvoz bio uspešan, program nas o tome obaveštava u prozoru “Post Successfull”! Lokacija novog post procesora je C:\CAMVorksData\UPG-2\ctl\ ili je možete definisati po želji.

Ako želite detaljnije modifikacije, potrebno je da datoteku koju ste izvezli otvorite u NC Editoru. Potrebno Vam je malo znanja iz programiranja da biste koristili ovaj program, jer je način dodavanja izmena mnogo teži nego u UPG. Kada budete zadovoljni izmenama, sačuvajte “.src” datoteku i potrebno je da je ponovo izvezete preko UPG na isti način kao što ste radili ranije.

Naši stručnjaci za Vas, umesto Vas, mogu da naprave post procesor specifičan za Vašu CNC mašinu. Za ovo nam se možete obratiti na info@ib-caddy.com ili nas pozovite na +386 1 566 12 55.

Želite više informacija?

Za dodatne informacije o CAMWorks proizvodima pišite nam na info@ib-caddy.com ili nas pozovite na +386 1 566 12 55.