3D štampanje teksture pomoću veb aplikacije Formlabs Texture Engine

Predstavljamo Formlabs Texture Engine, trenutno dostupan u beta verziji. Ova besplatna, lagana veb aplikacija je dizajnirana da brzo primeni teksture na 3D modele spremne za 3D štampanje. Mnogi plastični delovi sadrže površinske teksture i šare da poboljšaju izgled i osećaj ili da optimizuju deo za njegovu namenu. Ovo se obično radi kao sekundarni proces, ali 3D štampa omogućava da se teksture i obrasci primenjuju direktno na datoteke za štampanje.

Tradicionalno, tekstura se dodaje direktno na površinu mašinski obrađenog kalupa fotohemijskim ili laserskim nagrizanjem. Tehnologije 3D štampanja mogu proizvesti delove sa dovoljno detalja za direktno štampanje delova sa teksturom, ali čak i sa najnaprednijim CAD alatima, primena teksture može biti težak proces.

Da bi koristili teksturu na poslu, većina inženjera ili dizajnera proizvoda izvozi svoj CAD model kao mrežnu strukturu, koju zatim uređuju u namenskom alatu za uređivanje mreže. Sa Formlabs Tekture Engine-om, površinske teksture i obrasci se mogu brzo primeniti na 3D modele da bi se brzo ponovili i proizveli 3D štampani delovi sa teksturom ili uzorkom.

Kako koristiti Formlabs Tekture Engine za teksturiranje 3D modela

Teksturiranje 3D modela pomoću Formlabs Texture Engine uključuje nekoliko jednostavnih koraka. Korisnici počinju tako što izvoze svoje CAD modele u mrežastu strukturu, što se može uraditi na različite načine u zavisnosti od toga da li je polazna tačka CAD model ili mrežasta struktura. Sledeći korak je da uvezete .stl datoteku u Texture Engine i primenite površinu teksture na model.

Ovaj korak je ključan za definisanje izgleda teksture sa podesivim parametrima za razmeru, amplitudu, oštrinu, ofset i maksimalan broj trouglova kako bi se osigurali najbolji rezultati.

Nakon što je teksturiranje završeno, korisnici mogu kreirati završni deo koji čuva koordinate iz originalne CAD/Mesh datoteke. Zatim možete da uvezete ovu datoteku nazad u CAD alat da vidite kako tekstura izgleda ili da je pripremite za direktno 3D štampanje. Formlabs Texture Engine takođe pruža savete za orijentaciju i pripremu dela za štampanje kako bi se izbegli mogući artefakti na teksturiranoj površini.

Postizanje savršenog izgleda i osećaja na 3D štampanom delu zahteva malo eksperimentisanja, ali odziv Formlabs Texture Engine čini brzu, laku iteraciju i prilagođavanje modela za štampanje. Pogledajte kako je lako dodati teksturu 3D modelima pomoću ove besplatne veb aplikacije.

Izvor: https://formlabs.com/eu/blog/introducing-texture-engine/

Želite više informacija?

Za dodatne informacije o Formlabs proizvodima pišite nam na info@ib-caddy.com ili nas pozovite na +386 1 566 12 55.