Markforged: SQP Engineering i Strada Percussion Drilling Systems

Kompanija SQP Engineering iz zapadne Australije je dobavljač preciznih mašinskih proizvoda, prvenstveno za sektore rudarstva, nafte i gasa. Osnovana 2006. godine, obimna lista klijenata SQP tima od 10 članova uključuje australijske industrijske gigante BHP i Woodside. Kompanija je ponosna što je prva u zapadnoj Australiji kupila 3D štampač Markforged FX20.

SQP klijentu Strada Percussion Drilling Systems bila je potrebna pomoć u rešavanju upornog izazova sa kojim se suočavaju izvođači radova na bušenju tvrdog kamena: merenje habanja burgije.

Taras Olijnik, glavni tehnološki direktor u Strada Percussion Drilling Systems, opisuje proces: “Bušenje dubokih bunara u tvrdoj steni zahteva redovne promene burgija zbog habanja. Burgije se mere nakon upotrebe da bi se procenio stepen smanjenja veličine usled habanja. Zatim se zamenjuju manjim dodatkom”, pojasnio je on.

Tradicionalni metod merenja istrošenog nastavka za određivanje veličine njegove zamene uključuje korišćenje seta čeličnih ili aluminijumskih prstenova dimenzija od 250 mm do 450 mm. Prstenovi se postavljaju iznad priključka da bi se procenilo habanje u koracima od 3 mm.

Međutim, ovi prstenovi su neprecizni, skloni greškama operatera i ne mogu da kompenzuju asimetrične bitove. Sa ovim problemima, postoji rizik od slučajnog postavljanja prevelikog zamenskog svrdla u rupu, a što bi moglo da izazove zaglavljivanje lanca bušilice.

Da bi rešio ovaj dugogodišnji problem, Taras Olijnik je dizajnirao preciznu mernu čeljust imajući na umu aditivnu proizvodnju.

Merenjem u tri tačke umesto u dve, aditivno proizveden merač daje tačniji prosek prave veličine. Jedan merač pokriva opseg inčnih burgija od 250 mm do 450 mm – i zamenjuje mnoge čelične prstenove jednim delom.

Štampani alati su prenosiviji, izdržljiviji i ergonomičniji od metalnih prstenova. “Lakši je i može se držati u jednoj ruci. Letenje je jeftino i čak se može nositi u ručnom prtljagu. Otporan je na rđu i koroziju i definitivno je jednostavan za upotrebu”, rekao je on.

“Štampanjem alata uspeli smo da smanjimo troškove za 30% i skratimo vreme isporuke sa 2 nedelje na 2 dana. Sve u svemu, vreme proizvodnje je smanjeno za sedam puta, dok je vreme obrade potpuno eliminisano, kaže Taras Olijnik.

Zahvaljujući SQP 3D štampaču Markforged FX20, Strada Percussion Drilling Systems je napravio vrhunski alat uz uštedu novca i vremena.

Prednosti upotrebe Markforged 3D štampača:

  • Povećane performanse alata koje eliminišu ljudsku grešku tokom merenja
  • Automatizovani razvoj alata
  • Povećana izdržljivost, prenosivost i ergonomija alata
  • Smanjeni troškovi alata i vreme isporuke

Želite više informacija?

Za dodatne informacije o Markforged proizvodima pišite nam na info@ib-caddy.com ili nas pozovite na +386 1 566 12 55.

Izvor: https://markforged.com/resources/case-studies/strada-drill-bit-gauging-caliper