3D štampanje tokom COVID-19: Markforged

Slika 1: Držači za vizir štampani na Markforged štampačima

Situacija sa novim koronavirusom COVID-19 primorala je kompanije i preduzeća na drastične promene. Međutim, ove promene zahtevaju neko vreme. U takvim slučajevima se fleksibilni uređaji ili usluge pokazuju kao vrlo korisni. Jedan od njih su 3D štampači jer nam omogućavaju da pravimo delove različitih i složenih geometrija kako bismo pomogli u izradi prototipova ili funkcionalnoj upotrebi.

U borbi protiv talasa zaraze novim koronavirusom COVID-19, došlo je do brzog nedostatka zaštitne opreme i drugih pomagala. Fleksibilni 3D štampači su se ovde pokazali kao veoma efikasni, jer se određena bezbednosna oprema može odštampati u roku od nekoliko sati.

Markforged, proizvođač CFF 3D štampača industrijskog kvaliteta, brzo je krenuo u kampanju za štampanje različitih pomagala i, uz medicinsko odobrenje, delio ova pomagala sa svojim korisnicima.

Markforged pristup za rešavanje sledećih izazova:

  • Povećana brzina testiranja virusa (Sve počinje informacijama o tome gde se virus nalazi i trenutno testiranje nije dovoljno brzo)
  • Brza izrada lične zaštitne opreme (Ublažavanje prvog talasa sa proizvodima za višekratnu upotrebu i brzom/većom isporukom)
  • Izdržljiva lična zaštitna oprema (Pronalaženje trajnijih rešenja za nadolazeće talase)
  • Ventilatori za pacijente
  • Optimizicacija lanca snabdevanja ključnom opremom

Markforged trenutno ima dva rešenja koja već uveliko pomažu medicinskom i drugom osoblju kome je ova oprema preko potrebna. Sve je štampano sa njihovim štampačima i materijalima.

ŠTITNICI ZA LICE – VIZIRI

Slika 2: Odštampani viziri u upotrebi

Nakon što je napravio brojne prototipe i ispravke na osnovu povratnih informacija korisnika, Markforged je uz pomoć svojih 3D štampača, u roku od nedelju dana, usavršio 3D model štitnika koji je efikasan, prilagođen korisniku i prilagođen za brzo i kvalitetno štampanje. Zbog kvalitetnih svojstava materijala, pogodan je i za čišćenje i dezinfekciju alkoholom i određenim rastvaračima.

Slika 3: Softver Eiger u oblaku sa prikazujom strane za štampanje vizira – Dostupno svim Markforged korisnicima
Modeli vizira dostupni su svim Markforged korisnicima putem Eiger portala za upravljanje štampačem. Do sada, Markforged je proizveo preko 1.350 komada, a korisnici preko 3.200 komada.

BRISEVI IZ NOSA

Slika 4: Brisevi (sa vlaknastim vrhom) odštampani na Markforged štampačima

Testiranje i identifikacija pacijenata zaraženih COVID-19, ključni je korak u borbi za usporavanje širenja virusa. Markforged je počeo da dizajnira i testira različite oblike briseva koji će biti fleksibilni i dovoljno jaki da spreče lomljenje tokom uzorkovanja.

Zahtevi i nalazi:

  • FDA preporučuje briseve sa vlaknastim vrhovima.
  • Svaki bris se štampa za manje od tri minuta.
  • Izvršeno je 50 ispitivanja i poređenja štampanih briseva sa standardnim brisevima. Rezultati su otkrili da su štampani brisevi potvrdili infekciju kod više pacijenata nego standardni brisevi, tako pokazujući pouzdanost.
  • Brisevi moraju biti dovoljno fleksibilni da ne povrede pacijenta i dovoljno jaki da se ne slome tokom uzorkovanja.

Markforged sada štampa 10.000 briseva dnevno što se, po potrebi, može povećati na 100.000 briseva dnevno.

Na osnovu ovih primera, sopstvenim očima možemo videti kako 3D štampačima pospešujemo dostizanje željenog cilja. Pristupačna tehnologija sa širokim spektrom upotrebe. Ono što nas ograničava je samo naša mašta.

Markforged produkti

Markforged je specijalizovan za proizvodnju CFF (Composite Filament Fabrication) tehnologije za industrijske 3D štampače. Materijal Onyx je najlon PA6 sa mikro česticama karbona, čija kombinacija daje komade jačine i čvrstoće veće nego ABS.

Dodavanjem vlakana za ojačavanje (staklena, karbonska i kevlarska vlakna) preko druge mlaznice, dobijamo delove izuzetno velike krutosti i čvrstoće koji se mogu poreditit sa aluminijumom. Napravite jake i izdržljive komade za funkcionalne prototipove i pomagala za Vašu proizvodnju. Markforged 3D štampači odlični su za smanjenje materijalnih i vremenskih troškova u Vašoj proizvodnji tako što izrađuju prototipove, nosače i različite držače npr. za CNC obradu ili merače.

Želite više informacija?

Za dodatne informacije o Markforged proizvodima pišite nam na info@ib-caddy.si ili nas pozovite na +386 1 566 12 55.

Markforged proizvodi u IB-CADDY internet prodavnici

Izvori:

– https://markforged.com/covid-19/#what-you-can-do
– https://docs.google.com/document/d/1d793Rc51UnY4C-LnbMlRLvOFYPw6W-lTA85UtF1gFro/edit#heading=h.nh1vsos3vno
– https://docs.google.com/document/d/1gA2P_CRdIi0lfQy64IM9w034XXBKyn0PAl6YkYWFT38/edit
– https://docs.google.com/document/d/1P8lQR1vp47WLafmIYKtiscsc5s7GuX8n5kY9lfoP4J4/edit#