Aja Sofija – Očuvanje istorijskog nasleđa sa 3D skenerom FARO Focus

dr Majkl Skot (Michael Scott) je za BBC snimio seriju emisija “Otvoreni antički gradovi”, koju je nedavno emitovala RTV Slovenije. U epizodi o Carigradu, akcenat je na Aja Sofiji tj. Crkvi Svete mudrosti. To je nekadašnja patrijaršijska bazilika, kasnije džamija, pretvorena u muzej 1935. godine, a nedavno je ponovo postala džamija. Aja Sofija se nalazi na impozantnoj lokaciji u gradu Istanbulu (bivši Konstantinopolj, Carigrad, Vizantija) u današnjoj Turskoj. Gradnja crkve je započeta 532. godine za vreme cara Justinijana I, a završena je do 537. godine, za pet godina. Danas je Aja Sofija na UNESCO listi.

Dokumentarni film “Otvoreni antički gradovi: Carigrad” možete pogledati na::

Aja Sofija je jedan od bolje očuvanih primera vizantijske arhitekture. Unutrašnjost crkve je ukrašena mozaicima i obojenim kamenim stubovima. Prvobitna umetnička dekoracija zgrade bila je toliko bogata da je car Justinijan izjavio “Solomone, pretekao sam te!” Sam Justinijan se pobrinuo za izgradnju crkve koja je podignuta za pet godina, uz pomoć građevinskog materijala iz Egipta i drugih provincija. Izgradnja ovakvog zdanja za pet godina je veliko inženjersko dostignuće, jer su vekovima građene i manje monumentalne crkve zapadnoevropske romanike i gotike. Do izgradnje katedrale u Sevilji 1.000 godina kasnije, Aja Sofija je ostala najveća hrišćanska crkva na svetu.

Arhitektura koja predstavlja vrhunac kasnoantičke arhitekture, poznata je po svom uticaju na arhitekturu pravoslavnih i katoličkih hrišćanskih crkava, kao i islamskih džamija.

Prostrana unutrašnjost ima fragmentiranu strukturu. Naos je pokriven centralnom kupolom, a visina tavanice od zemlje je 55,6 m. Kupola je postavljena na svetlarnik koji se sastoji od četrdeset prozora. Unutrašnjost objekta je obložena raznobojnim kamenjem, mermerom, slikama i zlatnim mozaicima (izvor: https://sh.wikipedia.org/wiki/Aja_Sofija).

Ono što je interesantno u ovoj emisiji jeste da je tim dr Skota skenirao laserskim 3D skenerom FARO Focus. Tako su uspeli da naprave virtuelni 3D model crkve sa velikom preciznošću. Tek tada su uočene mnoge nedoslednosti (zbog zemljotresa, požara itd.) koje su se desile u milenijum i po od kada postoji objekat.

Za više informacija o laserskim 3D skenerima FARO Focus i pratećem softveru, pozovite IB-CADDY na +386 1 566 12 55 ili nam pišite na info@ib-caddy.com.