Markforged: 3D štampanje metalnih delova za oldtajmer automobile

Osim brzog prototipiranja i pristupačne proizvodnje male serije delova, 3D štampanje metala i kompozita takođe je odlično rešenje za proizvodnju složenih delova koji se više ne mogu nabaviti na tržištu. Pogledajte upravo takav primer reverzibilnog inženjeringa metalnog dela za oldtajmer automobile.

Pošto se deo više ne može nabaviti na tržištu i proizvođač ga više ne proizvodi, morala je da se napravi replika.

Za reverzibilni inženjering ovog dela  korišćene su tehnologije 3D skeniranja i 3D štampanja. U ovom primeru, da bi se upotrebila CNC tehnologija rezanja metala, trebalo bi znatno više vremena, troškova materijala, a takođe bi nam bio potreban i operater prisutan pri obradi. To se može izbeći 3D štampanjem.

Uništen ili neupotrebljivi deo prvo je 3D skeniran i na osnovu dobijenog oblaka tačaka izrađen 3D model sa odgovarajućim dimenzijama i podacima. Prvi prototipovi napravljeni su od materijala Onyx na Marforged kompozitnom 3D štampaču, jer je proizvodnja prvih prototipova veoma pristupačna i brza. Nakon toga se proverava podudarnost prototipa i, ako je potrebno, dimenzije se prilagođavaju.

Uz odobrenje prototipa napravljenog od Onyx materijala, konačna verzija može biti napravljena na 3D štampaču Markforged Metal X za štampanje metala, od nerđajućeg čelika 17-4 PH. Mehanička svojstva materijala su praktično identična kao što bi bio slučaj sa drugim proizvodnim metodama.

Tako možemo vrlo jednostavno i bez profesionalnog 3D obrazovanja štampati zahtevne oblike proizvoda za brzo prototipiranje, krajnju upotrebu i još mnogo toga.

Želite više informacija?

Za dodatne informacije o Markforged proizvodima pišite nam na info@ib-caddy.com ili nas pozovite na +386 1 566 12 55.

Markforged proizvodi u IB-CADDY internet prodavnici