3D štampani trkački dron | Markforged

3D dizajner Stefan Obermayr dizajnirao je optimizovani trkački dron koji je istovremeno izuzetno lagan, aerodinamičan i otporan na udarce. Svoja višedecenijska iskustva ugradio je u izradu modela i 3D dizajn, stvarajući tako savršen okvir za trke. Rezultat je izuzetno jednostavan koncept koji izdržava svaki sudar, a ipak nudi letne karakteristike visokih performansi.

Konvencionalno, kućište trkačkih dronova sastoji se od nekoliko pojedinačnih kompozitnih ploča od ugljeničnih vlakana zajedno pričvršćenih vijcima. Dizajn takvih kućišta uvek kompromituje snagu, težinu i aerodinamiku samog drona. Što je šira CFRP ploča, okvir je jači a samim tim posledično trpe težina pri poletanju i aerodinamika.

Stoga, optimalni dizajn kućišta trkačkih dronova se sastoji od samo jednog dela, izuzetno je lagan, ima pojednostavljene krakove i otporan je na udarce.

Iako 3D štampanje otvara potpuno novi svet mogućnosti u smislu dodatne funkcionalnosti, najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir je težina drona. Svaki gram na letelici utiče na vreme leta i performanse, posebno kod letelica sa rotirajućim krilima.

Rešenje ovog problema je 3D štampanje plastičnih delova na bazi najlona, u kombinaciji sa ojačanim neprekidnim ugljeničnim vlaknima, na Markforged 3D štampačima.

Svako kontinuirano vlakno postavljeno je tačno u pravcu naprezanja i samo na tačkama na koje sile zaista deluju. Na ovaj način svako pojedinačno vlakno doprinosi stabilnosti cele strukture. Unutrašnjost konstrukcije može biti uglavnom šuplja – i prikladno pokriva potrebne motore i kablove za napajanje koji bi se inače često oštetili u slučaju sudara zbog vrlo brzo rotirajućih propelera.

Želite više informacija?

Za dodatne informacije o Markforged proizvodima pišite nam na info@ib-caddy.si ili nas pozovite na +381 (0)64 1283 195.

Markforged proizvodi u IB-CADDY internet prodavnici.

 

Izvor: https://www.mark3d.com/en/probably-the-worlds-best-3d-printed-racing-drone/