PRINT TOOLS NOT TOYS – Čaura za fiksiranje šipke na CNC strugu Lynx 220LSY

PRINT TOOLS NOT TOYS (Štampajte alate a ne igračke) je segment na našem blogu gde Vam predstavljamo kako mi u IB-CADDY pomažemo jedni drugima sa profesionalnim industrijskim 3D štampačima radi veće efikasnosti, bezbednosti i lakšeg rada.

U ovoj objavi Vam predstavljamo čauru za pričvršćivanje šipke od nerđajućeg čelika na našem CNC strugu, u našem obrazovno-tehnološkom centru u Kamniku.

Odakle ideja o štampanju čaure?

Na našem CNC strugu Lynx 220LSY bili smo u procesu razvoja tehnologije novih komada. Pošto smo obradu komada automatizovali, ukazala se potreba da se cela šipka (obradni komad) dužine 1,5 m i prečnika 40 mm stegne kroz strug.

Međutim, pošto je otvor za prolaz obradnog komada na našoj mašini 52 mm, došlo bi do uvijanja šipke i, kao rezultat toga, loše izrađenih komada.

Odlučili smo da odštampamo čauru na našem 3D štampaču Markforged X7 kako bismo eliminisali mogućnost uvijanja. Čauru smo odštampali iz materijala Onyx koji ne upija emulzije ili ulja iz CNC mašine.

Naš proces rada:

Od tehnologija koje imamo na raspolaganju za implementaciju, odlučili smo se za sledeće:

  • Softver za modelovanje: SOLIDWORKS Premium 2023
  • 3D štampač: Markforged X7
  • Materijal: Onyx

Prvo smo modelirali čauru u softveru SOLIDWORKS Premium 2023 i izvezli datoteku u STL formatu.

Učitali smo fajl u softver Eiger, gde smo podesili parametre štampanja i sve poslali na 3D štampač.

Slika 1: Poprečni presek čaure u softveru Eiger

Nakon štampanja, usledila je samo ugradnja u mašinu i početak obrade komada. Tako smo implementacijom 3D štampanog komada eliminisali uvrtanje šipke (obradnog komada) i obezbedili pravilnu proizvodnju komada.

Slika 2: Postupak ugradnje čaure u CNC mašinu

Upotrebom 3D odštampane čaure, proizveli smo više od 200 komada a čaura još ne pokazuje znakove upotrebe odnosno habanja.

Želite više informacija?

Za dodatne informacije o Markforged proizvodima pišite nam na info@ib-caddy.com ili nas pozovite na +386 1 566 12 55.

Markforged proizvodi u IB-CADDY internet prodavnici