Novo na tržištu: Formlabs Form 4 i Form 4B – nova tehnologija, brže štampanje i jeftinije smole

Formlabs svojoj ponudi dodaje nove desktop 3D štampače Form 4 i Form 4B. Form 4 i njegova biokompatibilna verzija Form 4B, predstavljaju sledeću evoluciju 3D štampanja u tehnologiji stereolitografije (SLA), izgrađenu na godinama revolucionarnih inovacija u hardveru, softveru i nauci o materijalima. Sa neverovatnom brzinom, Form 4/4B štampa većinu delova za manje od dva sata, od svih materijala, bez ugrožavanja tačnosti dimenzija ili kvaliteta površine.

Form 4 kombinuje novi mehanizam za štampanje sa ažuriranjima Formlabs biblioteke materijala – 23 jedinstvene smole na Form 4 i 37 jedinstvenih smola na Form 4B koje su dostupne pri pokretanju – kao i nove alate i rešenja za naknadnu obradu i poboljšano korisničko iskustvo. Ova ažuriranja ponovo potvrđuju da je Formlabs ekosistem za 3D štampanje smolom najmoćniji alat dostupan svakom profesionalcu da oživi svoje ideje.

Sa uvođenjem Form 4 i Form 4B, Formlabs ispunjava potrebu za povećanom brzinom štampanja i još većom preciznošću, što je važno i u zdravstvu i u industriji. Novi štampači su više od samo još jednog MSLA rešenja za tehnologiju štampanja – oni su čitavi ekosistemi dizajnirani da poboljšaju korisničko iskustvo.

Novi modeli 3D štampača Formlabs

Formlabs Form 4

Štampač Form 4 koristi novo patentiranu tehnologiju Low Force Display™. Zasnovan je na šest naprednih sistema za kontrolu štampanja, novom rezervoaru smole sa sistemom za doziranje i većoj platformi za štampanje u odnosu na prethodne modele. Modeli sada dostižu dimenzije 200×125×210 mm, što je i do 30% više nego ranije.

Brzina štampanja do 100 mm/h obezbeđuje gotove modele za manje od 2 sata. Prilagođena jedinica za obradu svetlosti 4 (LPU 4) unutar štampača Form 4 obezbeđuje rezoluciju od 50 µm XY, tako da višedelni sklopovi klize zajedno bez trenja, proizvodni alati se neprimetno integrišu u radni tok, a delovi za krajnju upotrebu odgovaraju sa ponovljivom preciznom masom – proizvedena brizgana plastika.

Form 4 se može koristiti sa nizom različitih smola u brzoj izradi prototipova, proizvodnji šablona i ručki, rezervnim delovima i prilagođenim alatima. Biće efikasan u proizvodnji kalupa za livenje, u nakitu i u razvojnim istraživanjima.

Formlabs Form 4B

Biokompatibilna verzija Forme 4B nudi se kao rešenje za stomatološku i medicinsku industriju. Form 4B podržava sve materijale dostupne za inženjerski štampač Form 4, plus stomatološke, medicinske materijale i biokompatibilne smole. Širok izbor materijala koristiće se u svakodnevnom radu zubnih tehničara, stomatologa i medicinskih i istraživačkih laboratorija.

Kombinacija brzine nove tehnologije Low Force Display™, visokokvalitetnih uređaja i specijalizovanih materijala, proširuje mogućnosti digitalne medicine i stomatologije. Od medicinskog skeniranja do štampanih delova za 2 sata – sada je to moguće sa novim Form 4B štampačem.

Najvažnije prednosti nove Form 4/4B serije u odnosu na prethodne modele:

  • Nova tehnologija 3D štampanja – Low Force Display™
  • Brže vreme štampanja – Štampajte delove do 5 puta brže
  • Jeftiniji za rad – Manji troškovi rezervoara za smolu sa produženim vekom trajanja i 27% nižim troškovima osnovnih materijala
  • Veća radna zapremina – 30% veća radna platforma dimenzija 20 x 12,5 x 21 cm
  • Veća dimenziona tačnost – Novi optički motor

Štampajte do 5 puta brže uz niže operativne troškove

Low Force Display (LFD)™ 3D štampa koristi fleksibilan i izdržljiv dvoslojni rezervoar smole kako bi se obezbedilo ponovljivo štampanje visokog kvaliteta. Rezervoari smole su napravljeni da traju i obezbeđuju dosledne performanse za najmanje 75.000 slojeva štampanja (obično 1-2 godine za prosečnog korisnika).

Novi kertridži sa smolom rade pouzdano zahvaljujući boljim čipovima, a ceo sistem je napravljen da štedi materijal. Nakon optimizacije, manja veličina kertridža uz zadržavanje istog kapaciteta štedi prostor i olakšava transport.

Novi dizajn kertridža koristi manje plastike – ali i dalje obezbeđuje jedan pun litar materijala, što čini skladištenje i održavanje mnogo lakšim

U isto vreme, štampač se može kontrolisati preko praktičnog ekrana osetljivog na dodir. Panel prikazuje pregled otpremljenog projekta, kao i vreme štampanja i trenutni broj korišćenih slojeva. Samo uvezite svoj 3D model i počnite da štampate jednim klikom.

Novi materijali dostupni za seriju Form 4

Zajedno sa štampačima Form 4 i Form 4B, na tržište ulaze osnovni materijali namenjeni za brže štampanje sa LFD tehnologijom:

  • Clear Resin V5
  • White Resin V5
  • Black Resin V5
  • Grey Resin V5
  • Precision Model
  • Fast Model

V5 smole su nove verzije već poznatih materijala, namenjene ekosistemu Form 4 i Form 4B, koje obezbeđuju kvalitetnu i munjevitu štampu.

Po dizajnu nisu kompatibilni sa prethodnim modelima štampača (ne rade na Form 3+ i Form 3B+). Novi ekosistemi Form 4 i Form 4B takođe ne mogu da koriste smole prethodne generacije.

Form 4 i Form 4B u ponudi IB-CADDY

Ako ste zainteresovani za mogućnosti koje otvara novi Formlabs brži sistem 3D štampanja, kontaktirajte naše konsultante za 3D štampanje. Ponudićemo Vam rešenje prilagođeno Vašim potrebama, uključujući periferne uređaje i sisteme za snabdevanje smolom.

Za dodatne informacije pišite nam na info@ib-caddy.com ili nas pozovite na +386 1 566 12 55.

Izvor: https://formlabs.com/eu/blog/introducing-form-4/