Kako kardiolozi koriste 3D štampanje za spasavanje dece

Dečja hirurgija jedna je od najzahtevnijih medicinskih specijalnosti. Bavi se osetljivim strukturama kao što su npr. mala srca novorođenčadi. Evo priče o odlučnom dečijem hirurgu i njegovom pacijentu – novorođenčetu sa srčanom manom i majci deteta.

Srce novorođenčeta može težiti čak 20 grama i stane u ljudski dlan. Postupak na tako malom srcu donosi mnogo problema.

Kada srce ima samo jedan nedostatak ili je to generalno poznato, većina lekara može na osnovu svojih iskustava ili popularnih metoda kao što su CT skeniranje i MRI, da stvori sliku o problemu. Pravi izazov počinje kada je srce malo, bolest retka ili se razlikuje od drugih tipičnih slučajeva. U svim ovim slučajevima manje od milimetra može značiti razliku između života i smrti. Da bi povećali šanse za preživljavanje, hirurzi su se odlučili za 3D štampanje srca pomoću stonog 3D štampača sa laserskim sinterovanjem.

Manje od milimetra može značiti razliku između života i smrti

Ovo je priča o Kordianu, tronedeljnoj bebi iz Poljske koja je patila od srčane bolesti koja se zove traumatična ruptura aorte.

“Problem je bio u aorti (najvećoj žili koja povezuje srce), koja je naglo pukla”, rekao je Jarosław Meyer-Szary, lekar na Odeljenju pedijatrijske kardiologije i urođenih srčanih mana Univerzitetskog kliničkog centra u Gdanjsku, Poljska.

Budući da je ovo stanje moglo biti fatalno i Kordianov život je bio u opasnosti. Lekari su, zajedno sa majkom koja nije imala pojma o bolesti, morali brzo da donesu odluku o izvođenju operacije. Za dr Meyer-Szary je bilo očigledno da mora učiniti sve da spasi dečaka. Odlučio je da kao podršku operaciji koristi 3D štampani model Kordianovog srca, u originalnoj veličini.

Pomoću SLS 3D štampe

3D štampanje postaje sve popularnije rešenje na mnogim bolničkim odeljenjima. Koriste ga i kardiolozi. Mogli ste da odštampate bilo koje srce i izbliza vidite anomaliju. Lekari bi čak mogli obaviti pripremnu operaciju pre samog zahvata. Iako su najčešći FDM 3D štampači dovoljno dobri za svakodnevnu upotrebu, nažalost ovaj put ova tehnologija nije mogla pomoći. Lekarima je bilo potrebno rešenje koje bi obezbedilo tačnost hirurgije. Morali su da kopiraju svaku venu i arteriju koja okružuje srce. Za FDM štampače, vene su bile suviše tanke za štampanje ili su lako mogle da puknu tokom naknadne obrade zbog neophodnih potpora.

Pokazalo se da SLS (selektivno lasersko sinterovanje) tehnologija 3D štampe ispunjava sve zahteve. Takvi SLS 3D modeli mogu se koristiti za planiranje operacije kao i za intervencijske zahvate, posebno kod složenih i retkih urođenih srčanih oboljenja kada je anatomija uvek različita i varira od pacijenta do pacijenta.

Lekari nisu jedini korisnici, takođe je važno da pacijenti, a u ovom slučaju roditelji, razumeju situaciju i daju dozvolu za operaciju.

“Kao načelnik odeljenja, moram da razgovaram sa roditeljima i studentima i, ponekad, objašnjavam vrlo složene urođene srčane mane ljudima koji nisu lekari ili stručnjaci u ovoj oblasti”, rekla je dr Joanna Kwiatkowska, vanredni profesor i načelnik Odeljenja pedijatrijske kardiologije i urođenih srčanih mana Univerzitetskog kliničkog centra u Gdanjsku, Poljska.

3D štampanje pomaže u planiranju operacije i stoga je sigurnije, lakše i kraće. Operacije u kojima su lekari vežbali na 3D štampanim srcima imaju veću stopu uspeha, što dovodi do boljeg života pacijenta.

3D štampani model omogućio je Kordijanovoj majci da shvati koliko je njegovo stanje ozbiljno i kako će se operacija odvijati. Zahvaljujući tome, pristanak na operaciju bio je svesniji nego da je samo videla problem na ekranu.

“Saznala sam za traumatsku bolest pucanja aorte kada je Kordian imao tri nedelje”, rekla je njegova majka. “Model srca mi je mnogo pomogao jer nisam razumela ovu srčanu manu kada sam je videla na ekranu. Dodirivanje štampanog modela pomoglo mi je da postanem svestna realnosti bolesti mog deteta. Sa modelom ispred sebe sve sam razumela, doktor mi je pokazao gde je napuknuće, pokazao mi je defekt i pokazao mi kako će da poveže aortu natrag”, dodaje majka.

Teška, ali uspešna operacija

Hirurzi su odlučili da odštampaju Kordijanovo srce radi boljeg planiranja operacije. S pukotinom koja se jasno vidi na SLS 3D štampanom modelu, mala veličina srca nije predstavljala problem. Model je pomogao u pripremi složene operacije. Pokidani delovi aorte bili su povezani.

“To je bila teška operacija i takav model je pomogao da se srce vidi bliže nego na TV ekranu”, rekao je dr Meyer-Szary.

Danas Kordian ima 18 meseci. Njegovo srećno lice i pozitivan stav prema novim ljudima ne otkrivaju da pre više od godinu dana ovaj dečak nije mogao da živi.

3D štampač kojim je štampano srce

Model srca štampan je na Sinterit Lisa, prvom i vodećem 3D štampaču sa selektivnim laserskim sinterovanjem. Sa više od tri godine na tržištu, stekao je reputaciju jedinog SLS štampača koji može da štampa složene i precizne modele istog kvaliteta kao velike i skupe SLS mašine. Ne samo da je jednostavan za korišćenje, već je i izuzetno pristupačan kao štampač na SLS tehnologiji. Zbog toga je odličan izbor za klinike i celokupno obrazovno područje.

U julu 2018. godine, Sinterit je najavio novu i pouzdaniju generaciju štampača Sinterit Lisa (1.5). Sada, sa većom štampom po Y osi, dužina dijagonale štampe je povećana sa 227 mm na 245 mm. Zbog nedavnog poboljšanja hardvera bolje je upravljanje temperaturom i veća je pouzdanost štampanja. Uz poboljšano korisničko iskustvo i lakše održavanje mašine, nova generacija štampača Sinterit Lisa je čak i bolja od svog prethodnika.

Više informacija o štampaču Sinterit možete saznati na https://sinterit.ib-caddy.com