Funkcionisanje Formlabs Fuse 1 ekosistema

Inženjeri, dizajneri proizvoda i proizvođači veruju SLS tehnologiji 3D štampanja zbog visoke produktivnosti, slobode dizajna i mogućnosti krajnje upotrebe štampanih proizvoda.

Većina sistema selektivnog laserskog sinterovanja (SLS) zahteva dugotrajnu obuku i mnogo truda za postavljanje i održavanje.

Fuse 1 donosi u svet SLS 3D štampanja jednostavnost upotrebe tipičnu za sve Formlabs proizvode. Mogućnost štampanja proizvoda za krajnju upotrebu u firmi, na licu mesta, znači da možete poboljšati razvoj proizvoda i preuzeti kontrolu nad vašim proizvodnim procesom.

U ovom blogu ćemo pogledati osnovne korake korišćenja Fuse 1 SLS 3D štampača i uređeja Fuse Sift za rukovanje prahom. Pogledaćemo softver, kao i pripremu, štampanje, naknadnu obradu i bezbednost.

Softver, materijali i priprema za štampu

Svaka 3D štampa počinje softverom. Formlabs PreForm softver omogućava izuzetno jednostavnu pripremu, upravljanje i kontrolu vaših delova. Prvo izvezite model u STL ili OBJ formatu iz izabranog CAD softvera za modelovanje. Otvorite datoteku u besplatnom PreForm softveru koji lako priprema Vaš model za 3D štampanje. Zatim izaberite materijal. Postoji nekoliko raznovrsnih materijala pogodnih za 3D štampu. Za optimalnu produktivnost, svaki Fuse 1 i Fuse Sift treba da budu dizajnirani za upotrebu sa jednim materijalom. Čišćenje hardvera prilikom promene materijala traje oko jedan dan. Da biste odštampali što više delova tokom jedne štampe, popunite zapreminu radnog prostora što je moguće gušće. Umnožite i organizujte delove da biste brzo popunili prostor za štampu. Za manje delove gde je brzina štampanja ključna, Fuse 1 koristi samo onoliko praha koliko je potrebno. Ovo eliminiše potrebu da se popuni pun radni prostor za svaku štampu. Kada je datoteka za štampu spremna, šaljete je na štampač preko WiFi ili USB.

PreForm softver

Štampanje sa Fuse serijom štampača

Ekran u boji štampača vodi Vas kroz sve korake štampanja i održavanja. Pre nego što počnete da štampate, ubacite prah u spremište štampača pomoću priloženog kertridža za prah. Zatim otvorite vrata štampača i umetnite očišćeni optičku kasetu koja štiti optički sistem štampača. Nakon toga, u štampač ubacite komoru za štampanje. Upotreba nekoliko komora za štampanje omogućava Vam da započnete novu štampu dok hladite prethodnu.

Fuse 1 pažljivo prati vitalne komponente sistema i obaveštava Vas kada dođe do lošeg štampanja ili je potrebno održavanje. Nakon što su sve provere pre štampanja završene (Preprint Checks), Fuse 1 je spreman za štampanje. Provere pre štampanja traju oko 10 minuta. Sa SLS tehnologijom, plastični prah se topi sloj po sloj. Prah koji se ne topi tokom štampanja, služi kao potpora za delove što Vam omogućava da odštampate složene, višekomponentne delove bez potpora. Patentirana tehnologija Surface Armor Technology štampa delimično očvršćeni oklop oko dela koji se štampa i na taj način poboljšava mehanička svojstva i kvalitet površine delova. Tokom štampanja, uz pomoć ugrađene kamere, sva dešavanja u štampaču se reprodukuju uživo, što Vam omogućava da posmatrate svaki novi sloj direktno na računaru u softveru PreForm.

Onlajn kontrolna tabla (Dashboard) Vam omogućava da pratite napredak štampanja i pregledate količinu materijala svih Formlabs 3D štampača u Vašoj firmi, bez obzira na korisnika i lokaciju.

Formlabs Fuse 1 ekosistem

Naknadna obrada sa Fuse Sift

Vreme prikazano na ekranu štampača takođe uključuje preporučeno vreme hlađenja. Fuse 1 će Vas obavestiti kada se delovi dovoljno ohlade da biste preneli komoru za štampanje sa štampača u Fuse Sift. Fuse Sift je bezbedan i efikasan sistem za upravljanje prahom koji Vam omogućava da u svakom trenutku održavate prostor oko štampača urednim. Uključuje uklanjanje delova iz komore za štampanje, reciklažu, skladištenje i mešanje praha u jednom slobodnom uređaju. Sve ključne funkcije Fuse Sift dostupne su i sa ekrana osetljivog na dodir i sa fizičkih dugmadi. Postepeno izvadite delove iz komore za štampanje i očistite ih kompletom četkica i ostalim priborom za čišćenje. Sav prah koji ostane nakon čišćenja stavite u sito, gde se svi ostaci filtriraju kroz vibraciono sito. Prah pada u rezervoar gde će se mešati sa svežim prahom za ponovnu upotrebu. Fuse Sift automatski meša iskorišćeni i svež prah kako bi se smanjio otpad. Usisavajte sav prah koji ostane u radnom okruženju usisivačem koji uključujete preko dugmeta na Fuse Sift. Za postizanje najboljih rezultata preporučuje se i upotreba peskare koja koristi komprimovani vazduh i abrazivne medije. SLS delovi se mogu farbati, prskati i premazati, glačati parom i galvanizirati da bi se postigla željena svojstva.

Fuse Sift sistem za rukovanje prahom

Bezbednost

Svestrani Fuse 1 Vam omogućava da štampate i u radionicama i u kancelarijama, uzimajući u obzir bezbednosna uputstva dostupna u bezbednosnim listovima i uputstvu za upotrebu. Fuse 1 Service Plan takođe uključuje obuku koja pokriva i bezbednu upotrebu SLS prahova.

Delovi odštampani na Fuse 1 kombinuju snagu, fleksibilnost, detalje i spremni su za temeljna funkcionalna testiranja ili ugradnju u gotove proizvode.

Delovi odštampani na Formlabs Fuse 1

Želite više informacija?

Za dodatne informacije o Formlabs proizvodima pišite nam na info@ib-caddy.com ili nas pozovite na +386 1 566 12 55.